Karamel v tekutom stave je zásaditej povahy a neprekyseľuje organizmus uvádza sa v knihe ,,Receptár pátera Ferdu ,, .
Organizmus spotrebuje veľa minerálov aby biely cukor premenil na zásaditý a využil ho pre seba.Cukor v podobe karamelu má výhodu v tom že zásaditej povahy už je vďaka tepelnej úprave.Karamel nezaťažuje organizmus je ľahko stráviteľný a uloží sa v tele ako čistá energetická zásoba.
Ako vzniká karamel ?
Karamel vzniká tavevím repného cukru priteplote vyššej ako 180 stupňov ,mení vôňu a chuť ,hnedne a karamelizuje.Uchováva sa pri izbovej teplote ,prípadné zakalenie nieje na závadu.
Využitie karamelu
Používame ho rovnako ako biely cukor ,med alebo iné sladidlo.Využitie nájde nielen pri príprave sladkostí / chleba s maslom a karamelom / ale aj pri pečení mäsa / pomôže vytvoriť chrumkavú kôrku / do sladkokyslých nálevov ,likérov , do omáčok / sviečková / do polievok / paradajková /do grilovacej omáčky na mäso ,ako základ pri tepelnej úprave cervenej kapusty...
Karamel - stres a spánok
Po konzumácii karamelu hladina krvného cukru rýchlo stúpne a súčasne dochadza k potlačeniu stresových hormónov adrenalínu a noradrenalínu.Lyzicka tekutého karamelu pred spaním aktivuje nervový prenášač melatonín ,čo má blahodárny vplyv na náš spánok.
Čo je melatonín ?
Je to hormón produkovaný epifýzou .Má dôležitú úlohu v riadení rytmu organizmu deň/noc.Nájdete ho aj v lekárňach ako súčasť doplnkov stravy.Hladina melatonínu je závisla od striedania rytmu svetla/tmy.Produkcia melatonínu je najväčšia počas tmy a maxima dosahuje medzi druhou a štvrtou hodinou v noci.Tvorba melatonínu sa s narastajúcim vekom znižuje ,čo môžeme považovať za dôvod nespavosti starších ľudí.Úprava hladiny melatonínu sa podľa klinických štúdií prejavila optimalizáciou spánku a jeho kvalitou